Team Fouad Ahidar

PARTIJPROGRAMMA TEAM FOUAD AHIDAR 2024-2030

Samen voor Schaarbeek

We willen werken aan een gastvrije, inclusieve, welvarende en innovatieve gemeente, een plek waar iedereen zijn plaats kan vinden. Onze inzet is om een omgeving te garanderen waar kinderen veilig kunnen opgroeien, met toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en een gevarieerd vrijetijdsaanbod. Voor onze senioren willen we de lokale diensten versterken en de toegankelijkheid tot infrastructuur verbeteren. Onze lokale handelaars moeten ondersteund worden, want zij staan centraal in de levendigheid van onze gemeente. We willen ook dat onze gemeente een voorbeeld van innovatie en inclusie is door te investeren in projecten die het dagelijkse leven van onze inwoners en bezoekers vergemakkelijken. Voor iedereen willen we kwaliteitsvolle huisvesting tegen een betaalbare prijs om menselijke waardigheid te garanderen.

We zullen sterke sociale beleidslijnen naar voren schuiven, die gelijke kansen, integratie en welzijn voor iedereen bevorderen. Onze visie is die van een pluralistische, ambitieuze gemeente die voortdurend luistert naar haar burgers. We willen een beleid dat verankerd is in de realiteit van de Schaarbekenaren. Om dit te bereiken, willen we het verenigingsleven versterken en nauw samenwerken met de experts op het terrein om het beleid van onze gemeente te voeden en te sturen.

Onze prioriteiten voor Schaarbeek:

  1. Een schone gemeente die respectvol samenleeft

Voor een schone en aangename gemeente is het essentieel om de strijd tegen asociaal gedrag te versterken, in het bijzonder door harder op te treden tegen sluikstorten. Deze handelingen mogen niet onbestraft blijven en afschrikkende maatregelen moeten worden genomen om deze overtredingen te verminderen. De uitbreiding van mobiele containerparken, die het deponeren van grofvuil vergemakkelijken, is een effectieve oplossing, maar we willen verder gaan door deze infrastructuren het hele jaar door in meer wijken beschikbaar te maken.

Om het afvalbeheer te verbeteren, moeten er stadsvuilnisbakken met ingebouwde asbakken worden geplaatst, vooral in de buurt van cafés en winkels. Er is ook een betere bewustwording nodig over de ophaaltijden van huishoudelijk afval, om de organisatie te verbeteren en de straten schoon te houden. Op lange termijn willen we de vuilniszakken geleidelijk vervangen door ondergrondse containers, toegankelijk met een badge voor elk huishouden en bedrijf, om visuele en geurhinder te verminderen. We willen dat de gemeente een proefproject in deze richting opstart. Tot slot is het belangrijk om de controles in probleemgebieden te intensiveren, door het aantal agenten op straat te verhogen en de samenwerking tussen de reinigingsdiensten en de politie te versterken.

Vuile straten vormen niet alleen een probleem voor de volksgezondheid, maar verhogen ook het gevoel van onveiligheid in sommige wijken. Om dit tegen te gaan, is het van cruciaal belang om meer openbare toiletten te plaatsen, inclusief mobiele versies tijdens grote evenementen, evenals in parken en speeltuinen.

  1. Gelijke kansen

Prioriteit: De multiculturele rijkdom van de gemeente waarderen en de integratie van nieuwe bevolkingsgroepen vergemakkelijken.

In het kader van ons streven naar diversiteit en inclusie is het essentieel om de multiculturele rijkdom van Schaarbeek te erkennen en te waarderen. Om de integratie van nieuwe bevolkingsgroepen te vergemakkelijken en tegelijkertijd ieders identiteit te behouden, worden de volgende concrete acties voorgesteld:

  1. Toegankelijke taalprogramma’s: We zullen taalprogramma’s opzetten speciaal voor anderstaligen. Deze cursussen, beschikbaar in verschillende talen, worden aangeboden in samenwerking met lokale verenigingen die al actief zijn op dit gebied. Ons doel is om het verenigingsleven te versterken en alle nieuwkomers de middelen te bieden om beter te communiceren en te integreren.

  2. Eén loket voor administratieve procedures: Om het leven van migranten te vergemakkelijken, creëren we een 'één-loketfunctie', die alle administratieve procedures centraliseert en persoonlijke begeleiding biedt bij de zoektocht naar werk. Deze dienst helpt nieuwkomers zich sneller te integreren door toegang te geven tot duidelijke informatie en individuele begeleiding.

  3. Interculturele evenementen: We zullen het hele jaar door interculturele evenementen organiseren om de banden tussen de verschillende gemeenschappen in de gemeente te versterken. Deze feestelijke en culturele bijeenkomsten zijn bedoeld om dialoog, wederzijds begrip en de viering van diversiteit te bevorderen, wat de kracht is van ons grondgebied.

  1. Mobiliteit in dienst van onze inwoners en onze handel

We willen van Schaarbeek een gemeente maken waar elk vervoersmiddel zijn plaats heeft, of het nu gaat om de auto, die voor veel inwoners onmisbaar is, of om duurzamere alternatieven zoals fietsen, wandelen, openbaar vervoer en deelvoertuigen. Dit moet gebeuren in een aangename omgeving die respectvol is voor de rust en gezondheid van de inwoners.

Om de veiligheid en het comfort van iedereen te garanderen, stellen we voor om de trottoirs te verbreden en te renoveren om meer veiligheid te bieden aan kinderwagens en rolstoelen, evenals een zerotolerantiebeleid toe te passen voor fout geparkeerde stepjes. Ook zullen we werken aan het beveiligen van gevaarlijke kruispunten.

Daarnaast willen we de toegankelijkheid van winkels verbeteren, die de kern vormen van de activiteiten in onze gemeente, door de verkeersdoorstroming te verbeteren en de parkeermogelijkheden in winkelgebieden uit te breiden. We overwegen de aanleg van buitenstraatse parkeerplaatsen in sommige wijken om de parkeerdruk te verlichten, evenals de toename van fietsparkeerplaatsen door meer overdekte fietskluizen en beugels te plaatsen om aan de groeiende vraag te voldoen.

Bovendien geloven we in het belang van efficiënt en toegankelijk openbaar vervoer. We willen meer investeren om de frequentie van de ritten te verhogen, de infrastructuur te moderniseren en het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken.

Wat de levenskwaliteit betreft, willen we geluidsarme zones creëren in woonwijken door straatracers en luidruchtige voertuigen, vooral 's avonds, strenger aan te pakken. In de zomer maakt het buitengeluid het vaak onmogelijk om de ramen te openen. Daarnaast stellen we voor om het geluidsniveau van sirenes beter te reguleren door hun gebruik strikt te beperken tot noodsituaties in de hoofdstad. Dit zal zorgen voor een rustiger leefomgeving voor alle bewoners.

Tot slot, om gedeelde mobiliteit te bevorderen, blijven we het gebruik van deelauto’s aanmoedigen, zodat dit systeem beter bekend en toegankelijk wordt. Samen bouwen we aan een duurzamer, rustiger en beter aangepaste gemeente Schaarbeek voor de behoeften van al haar burgers.

  1. Versterking van de veiligheid in Schaarbeek: preventie, nabijheid en samenwerking

De wijkagent speelt een essentiële rol in de preventie en moet zowel toegankelijk als proactief zijn, fungeren als waarnemer en bemiddelaar. Helaas beperken de huidige interacties zich vaak tot verhuizingen of klachten. Om dit te verbeteren, is het noodzakelijk om de opleiding van politieagenten te verbeteren, zodat zij beter in staat zijn deze functie te vervullen. Bovendien is samenwerking met jeugdwerkers en straathoekwerkers cruciaal.

Daarnaast is het essentieel om het vertrouwen tussen de burgers en de politie te herstellen, zodat deze laatste wordt gezien als een partner. Dit houdt in dat de aanpak van de ordediensten moet veranderen, met meer aandacht voor bewustwording en educatieve kansen voordat financiële sancties worden overwogen. Met deze aanpak willen we een sfeer van samenwerking creëren, waarin politie en burgers samen werken aan een veilige en respectvolle omgeving.

Het is ook belangrijk dat de diversiteit van Brussel beter wordt weerspiegeld binnen de ordediensten. Het prioriteren van de aanwerving van agenten die in de regio wonen, zou de politie dichter bij de bevolking brengen. Politieagenten moeten worden opgeleid in alle vormen van discriminatie, met meer bewustwording van diversiteit en inclusie. Specifieke maatregelen, zoals het algemeen gebruik van bodycams, zijn nodig om etnisch profileren tegen te gaan. We zullen blijven strijden voor de veiligheid van alle Schaarbekenaren.

Ten slotte moeten de ordediensten voorbeeldig zijn in hun gedrag, omdat ze rolmodellen zijn voor de samenleving. Elk geweld, of het nu door of tegen een politieagent wordt gepleegd, moet streng worden bestraft. Politiebuitensporigheden mogen nooit onbestraft blijven, want niemand, of het nu een burger of een agent in uniform is, staat boven de wet.

In het algemeen streven we naar een versterking van de veiligheid in Schaarbeek door middel van een holistische aanpak, waarbij preventie, diversiteit en samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en de gemeenschap centraal staan.

  1. Naar een inclusieve gemeentelijke school zonder pesten

De school moet een plek zijn waar elk kind zich veilig voelt, een ruimte om te leren en te bloeien, ongeacht de sociaaleconomische situatie van het gezin. Het is onmogelijk om je op school te concentreren en te slagen als je honger hebt. Daarom zullen we de gemeente vragen om projecten te steunen die ervoor zorgen dat alle kleuter- en basisschoolleerlingen in Schaarbeek dagelijks toegang hebben tot een stuk fruit en soep.

Daarnaast benadrukken we de noodzaak om menstruatie-armoede aan te pakken, aangezien te veel meisjes schooldagen missen en leerachterstanden oplopen omdat ze geen toegang hebben tot hygiëneproducten. Het is onaanvaardbaar dat armoede een belemmering vormt voor hun onderwijssucces.

Om schooluitval, spijbelen en andere problemen tegen te gaan, is samenwerking met verenigingen essentieel. Huiswerkklassen, jeugdhuizen, AMO's en andere organisaties beschikken over een schat aan expertise die moet worden meegenomen in de beleidsbeslissingen, met name in het jeugdbeleid.

De strijd tegen pesten en geweld op school en in de openbare ruimte zal ook een prioriteit zijn. De school moet een plek zijn waar alle kinderen samen leren in een geest van wederzijds respect en collectieve verrijking. Pesten heeft geen plaats in deze omgeving, daarom stellen we voor dat elke gemeentelijke school een sterk en strikt antipestplan implementeert. Dit plan, gebaseerd op een zerotolerantiebeleid voor misbruik, heeft tot doel een klimaat van vriendelijkheid en respect op school te bevorderen.

Het is essentieel dat dit antipestbeleid nauw verbonden is met de bevordering van diversiteit en gelijkheid. We moedigen scholen aan om initiatieven te integreren die diversiteit in al haar vormen vieren en ervoor zorgen dat alle leerlingen, ongeacht hun afkomst, overtuigingen, identiteit of bijzonderheden, gelijk worden behandeld.

Om deze aanpak te ondersteunen, zullen regelmatige bewustwordingscampagnes worden opgezet. Deze campagnes, aangepast aan de leeftijd van de leerlingen, zullen niet alleen kinderen informeren, maar ook ouders en schoolpersoneel over de gevaren van pesten en de concrete manieren om het te vermijden. Om de effectieve uitvoering van dit beleid te garanderen, stellen we ook een initiële en doorlopende opleiding voor, voor alle onderwijsprofessionals. Deze opleiding zal zich richten op conflictbeheer, inclusie en het bevorderen van welzijn op school.

Parallel hieraan zal een vertrouwelijk meldsysteem worden opgezet waarmee leerlingen, ouders en leraren incidenten van pesten kunnen rapporteren. De scholen zullen de verantwoordelijkheid hebben om elke gemelde situatie nauwgezet te volgen, in samenwerking met de bevoegde diensten, om een snelle en passende interventie te garanderen.

Ten slotte voorzien we het aangaan van partnerschappen met lokale verenigingen en diensten die gespecialiseerd zijn in de strijd tegen pesten en het bevorderen van samenleven. Deze samenwerkingen zullen de acties binnen de gemeentelijke scholen versterken en voortdurende ondersteuning bieden aan de leerlingen. Het hoofddoel van dit programma is het creëren van een gezonde, veilige en respectvolle leeromgeving, waar elk kind zich volledig kan ontplooien.

Door in deze initiatieven te investeren, kunnen we onze krachten bundelen om elk kind de nodige voorwaarden te bieden om succesvol te zijn op school, ongeacht hun gezinscontext.

  1. Huisvesting


We moeten onze inspanningen concentreren op de strijd tegen onbenutte ruimtes in Brussel, waar duizenden woningen leegstaan, wat onaanvaardbaar is. In november 2023 werden ook meer dan een miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoren in Brussel geregistreerd. Deze ruimtes vormen een geweldige kans om omgevormd te worden tot woningen, vooral voor alleenstaanden en grote gezinnen, omdat deze grote ruimtes zich goed lenen voor herinrichting.

We willen ook projectontwikkelaars aanmoedigen om 20% van de woningen te reserveren voor sociale projecten in het kader van grote vastgoedontwikkelingen.

Daarnaast is het essentieel om een huurplafonnering in te stellen op basis van specifieke criteria zoals de bewoonbare oppervlakte, isolatie en de kwaliteit van de woning. Elke eigenaar moet een conformiteitscertificaat verstrekken, dat elke 10 jaar moet worden vernieuwd om te garanderen dat de woningen voldoen aan de gezondheids- en veiligheidsnormen. We willen de strijd tegen ongezonde woningen intensiveren, want het aantal inspecteurs bij de Directie van de Regionale Woninginspectie (DIRL) is duidelijk onvoldoende.

Het tekort aan kwalitatieve en betaalbare woningen dwingt de meest kwetsbare gezinnen om onwaardige leefomstandigheden te accepteren. Daarom willen we samenwerken met de diensten van het OCMW, die huisbezoeken uitvoeren, om deze woningen te identificeren en concrete actie te ondernemen tegen deze plaag. Een gezonde en waardige woning is een fundamenteel recht, onmisbaar voor het welzijn en de gezondheid van iedereen.

We willen eigenaren aanmoedigen om renovatiewerkzaamheden uit te voeren om de energie-efficiëntie van hun woningen te verbeteren en hun energierekening te verlagen. Om dit te bereiken is een stadsplanningsdienst die luistert naar de burgers onmisbaar. We vragen om een vereenvoudiging van de procedures voor stedenbouwkundige vergunningen, evenals een duidelijke en pedagogische begeleiding om burgers te helpen bij hun procedures. Elke inwoner moet zijn of haar zaken persoonlijk kunnen regelen, met de steun van een gemeentelijk medewerker die duidelijke en toegankelijke uitleg biedt.

De digitale hulpmiddelen moeten er zijn om het leven van Schaarbekenaren te vereenvoudigen en niet om obstakels toe te voegen. Te veel inwoners van onze gemeente zijn radeloos door de complexiteit van de administratieve diensten. De digitale kloof voegt extra stress toe, die we gemakkelijk kunnen vermijden. Het is tijd om een einde te maken aan deze "administratieve terreur" door de mens weer centraal te stellen in onze diensten. De administratie moet een bondgenoot zijn, geen bron van stress. Samen creëren we duidelijke en eenvoudige procedures en een stadsplanningsdienst die de burgers echt ondersteunt en de energietransitie voor iedereen vergemakkelijkt.

Rekening houdend met de realiteit van de inwoners van onze gemeente, stellen we een wetswijziging voor die het mogelijk maakt om eengezinswoningen, die aanvankelijk niet kunnen worden opgesplitst, te erkennen als kangoeroewoningen. Dit cohabitatiemodel biedt tal van voordelen: het bevordert sociale interacties terwijl het de autonomie, persoonlijke organisatie, vrije tijd en sociale relaties van elke bewoner respecteert. Dit type woning helpt ook tegen eenzaamheid en isolement. We willen deze weg verkennen in samenwerking met de stedenbouwkundige dienst, om de betrokken personen te begeleiden bij de nodige stappen en de invoering van dit woningtype te vergemakkelijken.

Door de stijging van het kadastraal inkomen staan veel Schaarbeekse huishoudens onder toenemende financiële druk. Deze stijging heeft niet alleen directe gevolgen voor hun budget, maar leidt ook tot automatische huurverhogingen, wat de meest kwetsbaren in onze gemeente hard treft.

We pleiten voor een verlaging van het kadastraal inkomen om de last voor de huishoudens te verlichten. Om dit te doen, stellen we voor een nieuw systeem te onderzoeken voor het berekenen van het gemeentelijke aandeel van het kadastraal inkomen, waarbij een meer rechtvaardige belasting wordt ingevoerd die de realiteit van de inwoners van Schaarbeek weerspiegelt. Het is oneerlijk dat een vergelijkbare woning dezelfde last oplegt aan een huishouden met twee inkomens, een gepensioneerd echtpaar of een eenoudergezin. Evenzo kan een grootgrondbezitter een grotere financiële last dragen dan een eigenaar-bewoner.

Wij streven naar een fiscaal systeem waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Deze verlaging van het kadastraal inkomen zal niet alleen de huishoudens financieel ontlasten, maar ook de toegang tot huisvesting voor de hele gemeente verbeteren, door de markt betaalbaarder te maken voor iedereen. Dit is een stap naar een rechtvaardiger, menselijker en beter aangepast belastingstelsel aan de realiteit van iedereen.

VERKIEZINGEN 13 OKTOBER 2024

0 Dagen
0 Uren
0 Minuten
0 Seconden

DELEN